Интернет презенцаија користи ”колачиће”. Наставком прелиставања интернет презентације сагласни сте са коришћењем ”колачића”!

Подрум купиновог вина „Таталовић“ је породична винарија која се налази у селу Купиник. Наша прича почиње 2004. године, када смо подигли први засад купина од 10а и тада посадили 400 садница купина. На сеоском имању се све ради ручно, од одржавања и неге засада, укључујући и саму бербу, при којој се свака купина појединачно убире не би ли се адекватно извршио одабир купина од којих ће се правити вино.

Душаново купиново вино је настало као резултат слушања бакине приче о такозваном „Гвозденом вину“ које је њој у младости мајка правила како би решила проблем анемије, јер је опште познато да је купиново вино благотворно за здравље, због високог садржаја гвожђа. Баба Ката је тада пронашла стари рецепт и те 2006. године смо направили прве количине купиновог вина. Пошто је тих првих 140 литара попијено у веома кратком року, схватили смо да смо на добром путу. Наставили смо да ширимо засаде који се тренутно простиру на 1,5 хектара, као и капацитет винарије која је смештена у оквиру засада, како купине не би чекале предуго на прераду и на тај начин  задржале сва корисна својства која благотворно утичу на здравље.

Купине прерађујемо уз савремену технологију с циљем очувања аутентичног укуса, мириса и карктеристика које ово воће нуди. На овај начин се најбитнија својства купине претачу и у вино да бисмо створили производ високог квалитета на који смо навикли наше потрошаче и који они очекују од нас.

Након пуних 15 година посвећености купиновом вину, у 2021. години смо одлучили да је време за истраживање нових укуса. Изабрали смо вишњу због њене невероватне ароматичности. Направили смо пробних 300Л који су распродати невероватном брзином, што нам је био подстрек да проширимо засаде вишања, повећамо производњу вина и наставимо истраживање нових укуса. Наредне године смо се одлучили за брескву, јер нас подсећа на лето које смо желели да сачувамо у боци, за остатак године. И у 2023. године смо наставили тренд истраживања нових укуса. На ред је дошла кајсија, чије плодове смо у нашем засаду ишчекивали пуних 6 година, како би тај нестваран, егозитичан укус и мирис преточили у вино.